Bude užitečné pro povzbuzení orchidejí ke kvetení, ale pomůže také zlepšit stav vadnoucích a bídných kapradin. Jak připravit kondicionér ze skořápek vlašských ořechů? Pojďme to zjistit.
Jednoduchý recept na hnojivo ze skořápek vlašských ořechů.
Máme skořápky vlašských ořechů a nevíme, co s nimi? Stačí vzít dvě hrsti, hodit je do hrnce, zalít dvěma litry vody a 20 minut vařit. Po této době stačí vše zchladit, přecedit a získáte hotové hnojivo z ořechových skořápek. Před použitím tohoto prostředku jej však musíte zředit temperovanou vodou v poměru 1:2. V případě, že se vám to nepodaří, můžete si ho nechat naředit. Jak často byste ho měli používat? Pokud naše pokojové rostliny nevyžadují velké zásahy, můžeme tuto směs použít jednou za dva měsíce, ale pokud chceme zlepšit stav chudých rostlin, lze dávku použít dvakrát měsíčně.
Které rostliny lze hnojivem na ořechy krmit? Nejvíce se bude hodit všem, které mají sukulentní, zelené listy, jako jsou monstery, zamiokulky, epipremnum, břečťan nebo palmy. Neexistují žádné kontraindikace pro použití kondicionéru pro kvetoucí rostliny, jako jsou orchideje, fialky nebo hyacinty. Hnojivo s ořechovými skořápkami může být poslední možností, pokud vaše domácí kapradiny chřadnou.
Máte doma nadbytečné rostliny? Dejte jim druhý život
Je také známo, že v zimě máme obvykle nejvíce ořechových skořápek, protože právě tehdy se nejčastěji používají při sladkém pečení nebo jako svačina. Samozřejmě je můžete vyhodit do popelnice, dát do kompostéru nebo z nich vyrobit již zmíněné hnojivo. Můžete je však důkladně očistit a nechat je několik týdnů na suchém místě. Proč? Ukázalo se, že skořápky vlašských ořechů mohou při pěstování rostlin hrát výbornou drenážní roli. Při přesazování našich exemplářů na jaře stačí na dno nasypat tenkou vrstvu a pak je zasypat zeminou. Drenážní vrstva je klíčová, protože zabraňuje přelití kořenového balu.
Silvestrovské přípravy se jistě budou hodit i při pečení a přípravě různých sladkostí, kde budou převažovat ořechy. Než se však dostanou do koláčů a jiných sladkostí, musí se často namočit: obvykle do studené vody. Pokud i naše recepty vyžadují tento úkon, neslévejte ji do dřezu, ale zřeďte ji s vodou v poměru 1:1 a zalijte jí domácí vzorky. Jedná se o velkou dávku minerálů, která posílí naše hrnkové rostliny.