Betlémská hvězda, květina Vánoc.
Betlémská hvězda je nesmírně půvabná rostlina, kterou s chutí kupujeme na svátky . Poinsettia, jak se jí také říká, není náročná. Je však třeba vědět, jak o ni pečovat, aby lahodila oku nejen během Vánoc.
Především je třeba dbát na správné místo, substrát a správnou zálivku. Poinsettie má ráda teplá a světlá místa, ale v těsné blízkosti radiátoru jí nebude dobře. Nedávejme ji tedy na okenní parapet.
Půda by měla být rašelinová a neustále vlhká. Betlémskou hvězdu pečlivě zalévejte každé dva dny. Nesmíme ji ani přesušit, ani přelít, protože tato rostlina je na to obzvlášť citlivá a jednoduše se zničí. O svátcích se také vyplatí používat kondicionér z produktů, které má každý z nás doma, protože je přidáváme do mnoha pokrmů a koláčů .
Nejlepší kondicionér na betlémskou hvězdu si můžete vyrobit z toho, co máte doma.
K výrobě hnojiva, díky kterému bude vaše betlémská hvězda kvést celou zimu, budete potřebovat dva produkty z vaší kuchyňské skříňky: mléko a sušené droždí. Rozpusťte sáček droždí ve sklenici teplé vody a nechte ho několik minut působit.
Poté je nalijte do láhve a přidejte 300 ml kravského mléka. Láhev uzavřete a několikrát s ní zatřepejte. Jednou za čtrnáct dní zalévejte Betlémskou hvězdu kondicionérem. I malé množství stačí k tomu, aby rostlina vypadala skvěle po mnoho měsíců.
Proč je kondicionér na bázi mléka a kvasnic tak účinný?
Droždí je zdrojem vitaminů skupiny B a také draslíku a hořčíku. Tyto sloučeniny přispívají ke zdravému vzhledu rostlin. Draslík a hořčík navíc stimulují jejich růst a kvetení. Mléko je zase bohaté na vápník a dusík.
Tyto sloučeniny posilují celý kořenový systém rostliny. Dusík je také zodpovědný za krásnou zelenou barvu. Kondicionér můžete použít nejen pro betlémskou hvězdu, ale i pro další hrnkové květiny, včetně spathifytů a monster. Odmění se vám krásným, zdravým vzhledem.
Naučte se také, jak kapra upéct, aby v něm nebyly kosti a nebyl kašovitý. Na Vánoce doporučujeme vynikající nepečený makový koláč . Zvládnete ho připravit za pouhých 40 minut.